Jinekomasti veya meme büyümesi, erkekleri etkileyen ve tahmin edildiğinden daha yaygın bir durumdur. Hormonal değişiklikler jinekomasti oluşumuna yol açan bir faktör olabilirken, bebeklik veya ergenlik döneminde yaşanan jinekomasti tipik olarak bir erkek çocuğunun büyüme aşamalarını tamamlamasıyla düzelir. Anabolik steroid kullanımı gibi bazı ilaçların kullanılması ve çeşitli sağlık sorunları bazen erkek memelerinin büyümesine neden olabilir. Obez hastalar için kilo vermek jinekomasti semptomlarını hafifletebilir, ancak çoğu durumda sağlıklı vücut ağırlığına ulaştıktan sonra bile fazla yağ ve cilt meme bölgesinde kalır. Çoğu zaman jinekomastinin bilinen bir nedeni yoktur. Genellikle tehlikeli olmasa da, bu durum bir erkeğin kendi imajı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Doktorunuzun Reçete Ettiği İlaçları İhmal Etmeyin
Jinekomasti ameliyatından sonra başarılı bir deneyim için en önemli faktörlerden biri verilen talimatları ve yönergeleri takip etmektir. Jinekomasti ameliyatı anestezi altında gerçekleştirilir. Bazı hastalar ameliyatın ardından mide bulantısı yaşayabilir. Bu durumda doktorun reçete ettiği mide bulantısını giderici ilaçlar kullanılabilir. Yine kullanılan ağrı kesici ve antibiyotikler de mide bulantısına yol açabilir. Bu ilaçların doktor önerisi olması halinde yemekle birlikte kullanıldığından emin olunmalıdır.
Ağır Fiziksel Aktivitelerden Kaçının
Jinekomasti ameliyatından sonra belirli bir süre istirahat önerilir. Uygun kan dolaşımının teşvik edilmesi için sabah ve akşam 15’er dakikalık hafif yürüyüşler yapılabilir. Ameliyatı izleyen 2 hafta içinde ağır kaldırılmamalı ve cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Sıvı Alımına Ve Uyku Düzeninize Özen Gösterin
İyileşme döneminde bol sıvı tüketilmesi çok önemlidir. Ameliyattan sonra en az 3 gün sırtüstü 45 derecelik açıyla dinlenilmeli ve uyunmalıdır. Bu süre hastadan hastaya farklılık gösterebilse de normalde olduğu gibi rahat uyuyana kadar bu şekilde devam edilmelidir.
Bandajınızı Belirtilen Süre Boyunca Kullanın
Jinekomasti ameliyatından sonraki ilk 24 saat göğse sarılı bandajlar bulunur. Bu elastik bandajın belirli aralıklarla yeniden konumlandırılması gerekebilir. Çok sıkı olması bölgeye kan akışını engeller. Göğüs korsesi kullanımı bölgede şişlik ve ödem oluşmasını önleyebilir. Korsenin genellikle ameliyattan sonra 2 ile 3 hafta süreyle kullanılması önerilir.
İyileşme Sürecini Daha Konforlu Hale Getirmek Sizin Elinizde
Ameliyattan sonraki ilk 24 saat duş alınmamalıdır. İlk 2 gün uygulama bölgesine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak ameliyat nedeniyle bölge uyuşuk olacağından buzdan gelen soğuk hissedilemeyebilir ve cilt yanabilir. Bu nedenle buz doğrudan cilde uygulanmamalıdır.
Ameliyattan 2 hafta sonra göğüs dışındaki bölgelerle egzersiz yapılabilir. Göğüs bölgesini çalıştırılması ve kardiyo aktivitelerine başlanması genellikle 8 hafta sürer.
Jinekomasti prosedüründen 3 gün sonra genellikle masabaşı, hareketsiz işlere dönülebilir. Fiziksel aktivite gerektiren işler için birkaç hafta gerekebilir. Bu nedenle hasta özelinde doktor onayı alınmalıdır.
Uygulama bölgesindeki kesiler en az 6 hafta doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Mümkünse 3 ay güneşten kaçınılması önerilir.